Laddar Laddar innehåll ...

Läsning för hängmattan: Innovation är receptet på framtidens mat

Förra sommaren kunde du i Kortfattat läsa om hur allt fler start-ups i Silicon Valley började fokusera på mat, samt om några områden som var särskilt heta då. Ett år senare kan vi konstatera att trenden med ökad innovation och nytänkande inom jordbruk och livsmedelsproduktion inte minskat, snarare tvärtom. De två trender som vi lyfte fram då har båda vuxit sig ännu starkare det senaste året:

1. Vegetabiliska animaliesubstitut
Företag likt Impossible Foods, Beyond Meat och Hampton Creek har under året som gått fortsatt att utveckla sina produkter och bedriva sin forskning, med ett starkt ekonomiskt stöd i ryggen (exempel på profilstarka investerare är Bill Gates och Li Ka-shing). Det som för ett år sen var en vision i ett laboratorium börjar nu närma sig konsumenternas tallrikar; till exempel har det på sistone lanserats flera växtbaserade ”hamburgare” som uppför sig väldigt likt kött vid tillagning och konsumtion. Trenden med en ökad marknad för vegetabiliska protein skapar också möjligheter för svenska livsmedelsproducenter, något vi kommer att studera närmare i vårt nästa nummer av Insikter – Proteinskiftet.

2. Indoor agriculture
I takt med en stark global befolkningstillväxt och en fortsatt hög urbaniseringstakt kommer stadsnära odlingar att bli allt viktigare. Här har Sverige möjligheten att vara en förebild i och med projektet Plantagon i Linköping. Där planeras nämligen för byggnationen av ett 60 meter högt växthus, som omsluter en 18-vånings kontorsbyggnad. Plantagon kommer att bli världens första jätteväxthus för odling i stadsmiljö, och då det står klart 2018 ska det ha en årlig produktion av 500 ton pak choi (en asiatisk kålväxt). Plantagon siktar på att inspirera och vill bli en demonstrationsanläggning för stadsodling i hela världen. Ett ledord för projektet är agritechture, en kombination av stadsnära jordbruk (agriculture), innovativa tekniska lösningar (technical) och arkitektur (architecture).

 Växthus

Det är tydligt att jordbruk och livsmedelsproduktion är branscher som står inför stora omdaningar i takt med att teknikutvecklingen och digitaliseringen växer sig starkare. Detta har också uppmärksammats av The Economist, som ägnade hela sin senaste Technology Quarterly åt framtidens jordbruk. De menar att det är en nödvändighet för jordbruket att anamma nya tekniker och innovativa affärsmodeller för att kunna föda en framtida global befolkning på 10 miljarder människor. Ny teknik kan användas för allt från optimering av befintliga odlingar till utveckling av helt nya grödor och produktionstekniker, och om den används på rätt sätt kan livet förbättras för miljontals bönder världen över.

Eva Eriksson

 

 

Eva Eriksson

Seniorkonsult
e-post: eva.eriksson@macklean.se  
Telefon: 070 744 06 66 
LinkedIn

XS SM MD LG