Kortfattat-intervju med Erik Bengtson på Södra Ädla

 

Den här våren kommer Mackleans nyhetsbrev Kortfattat bestå av intervjuer med spännande personer i det gröna näringslivet.

I vår fjärde Kortfattat-intervju lyfter vi nu blicken från livsmedel och beger oss in i skogens värld. Macklean skapar även nytta för skogsföretag genom våra uppdrag för dem. Vi har därför det stora nöjet att välkomna Erik Bengtson, Investment manager på Södra Ädla som är Södras investeringsbolag, in till vår Kortfattat-serie. Hej och varmt välkommen!

Hej och tack!

Vill du berätta lite om vad Södra Ädla är för något och vad som gjorde att ni kom till?

Södra Ädla kom till för att bidra till utvecklingen av familjeskogsbruket genom att komma med nya affärsidéer och sätt att arbeta på. Södra är ju en medlemsförening som vill stärka familjeskogsbruket både på kort och långt sikt, så vi är starkt kopplade till det. Idag är stora samhällsförändringar nära kopplade till skogsbruket – dels klimatomställningen, dels värdet av biobaserade produkter. Vi lever också i en miljö där vi skapar stora mängder innovation! Södra Ädla kan på ett sätt ses som en del i den här innovationsprocessen – en katalysator. Vi vill koppla ihop innovationer med familjeskogsbruket för att öka värdet av skogsägande.

Skogen är ju verkligen i fokus när det kommer till den hållbara omställning där den å ena sidan ska stå kvar för att bidra till kolinlagring och biologisk mångfald, å andra sidan behövs som råmaterial till bioenergi, plastsubstitut osv. Hur är det att befinna sig mitt i detta fokus?

Det är jätterelevant både för mig på Södra Ädla och för våra medlemmar att vi gör detta jobb nu. Just för att det är så turbulent så finns både behov och möjligheter samt nya sätt att tillvarata skogen. Men att vi är i en snabbt förändrande tid ger samtidigt ett bra tillfälle att ställa biologiska, sociala och ekonomiska värden mot varandra för att hitta nya vägar för att på ett långsiktigt sätt bruka skogen. Eftersom Södra Ädla är del av Södra är begreppet hållbarhet dessutom en grund i allt vi gör!

Vi brukar vanligtvis fråga våra gäster vilken som är deras favoritprodukt i butikshyllan, men vi ändrar lite på frågan för dig. Vad är din favoritprodukt eller -tjänst som kommer från skogen?

Jättesvår fråga! För mig är det vilken produkt eller tjänst som helst som kommer från ett varsamt och hållbart brukande av skogen. Naturturism är ett intressant och konkret exempel på att nyttja skogens värde utan att bruka skogen. Happie Nation är en start-up inom just detta segment, och blev också den första investeringen för Södra Ädla. Genom sitt koncept Happie Camp arrenderar de skogsmark med höga naturvärden, och erbjuder sedan ett camp till naturintresserade gäster inom det man kallar för upplevelseturism. Fördelen för Södras medlemmar blir att det skapas en affärsmöjlighet med ett ökat ekonomiskt värde av natursköna områden, och att de på så sätt kan komplettera sitt skogsbruk och möjliggöra för andra att uppleva skogen.

Vad är det mest spännande initiativet eller företaget som du stött på under din tid på Södra Ädla?

Såklart enklast att nämna Happie Nation som vi de facto investerade i, men det händer så mycket spännande. Just nu jobbar Södra Ädla tätt tillsammans med ett av Södras affärsområden, Södra Skog, för att driva och tillvarata de många affärsmöjligheter som finns kring skogsbruksplanen där. Förutom effektivisering av datainsamling sker många intressanta saker i hur skogsbrukare kan jobba med digitala tvillingar av skogen för att hemma kunna laborera med och utvärdera åtgärdsinitiativ. Det finns ett antal aktörer som håller på med detta, men det är fortfarande väldigt tidigt.

Vilken slags innovation tror du kommer få störst genomslag i skogen i framtiden?

I princip vilken affärsmodell som helst som kombinerar möjligheten att tjäna pengar och samtidigt jobba med utveckling av den biologiska mångfalden. Om det är smartare skogsbruksteknik eller turism spelar ingen roll. Men de som kan kombinera detta har stora möjligheter framöver. Tips till dig som har idéer!

Vem är din förebild (personligt och/eller professionellt) och varför?

Jag hittar mina förebilder i människor och ledare som är både empatiska och drivande. Jag minns särskilt en av mina första chefer på SAAB som hade dessa egenskaper.

Gran eller tall? Varför?

Ska jag prata utifrån ett Götalandsperspektiv så säger jag gran och tall – vi måste bli bättre på blandskog. Men i vår egna lilla skog har vi nyligen avverkat gran. I backspegeln kan jag se att vi borde låtit det komma mer tall än vad vi gjort, då jag var lite för ivrig att plantera gran igen. På personligt plan får jag därför ändå säga att jag är en försiktig tallsupporter.

Vad vill du hälsa våra Kortfattat-läsare?

Jag vill hälsa att om ni går i tankar kring innovation och hållbart skogsbruk eller om ni har en innovativ vara eller tjänst ni funderar på att kommersialisera, så är jag jätteintresserad att ta del av era funderingar!


Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!

Eva Eriksson
SeniorKonsult

E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn