Kortfattat-intervju med Sara Sundquist på Livsmedelsföretagen

 

Den här våren kommer Mackleans nyhetsbrev Kortfattat bestå av intervjuer med spännande personer i det gröna näringslivet. Vi vill nu presentera vår nästa gäst i denna intervjuserie, nämligen Sara Sundquist! Du är hållbarhetsansvarig och näringspolitisk expert på branschorganisationen Livsmedelsföretagen (Li). Hej och välkommen!

Hej från tåget på väg till Stockholm!

Vad skulle du säga är det bästa med att vara hållbarhetsansvarig på just livsmedelsföretagens branschorganisation?

Det är väldigt roligt att vara mitt i kedjan då vi är både konsument- och produktionsnära. Vi förädlar det som våra bönder odlar och svarar samtidigt mot de krav som butiker och konsumenter ställer. Våra medlemmar är också väldigt starka och duktiga, där hållbarhetsfrågan har engagerat livsmedelsproducenterna i många år. Hela branschen ligger därför väldigt långt fram i hållbarhetsarbetet jämfört med andra sektorer. Såklart blir det mycket roligare att vara i en bransch där dessa frågor är högt upp på dagordningen!

Vad ser du som den största och viktigaste frågan för dig i din roll just nu?

Just nu ligger mycket fokus på det lagstiftningsarbe som sker inom EU eftersom många av våra medlemmars villkor styrs av detta. EU-kommissionen är väldigt aktiv, så det sker mycket i Bryssel! För att driva de frågor som är viktiga för våra medlemmar jobbar vi därför tätt med branschorganisationen Food and drink Europe.

Utöver detta är det redan fem år sedan vi släppte vårt hållbarhetsmanifest, så vi har börjat skissa på att uppdatera åtagandena. Planen var först att skapa och utveckla det oftare, men märkte snabbt att de ursprungliga åtagandena stod dig sig väldigt bra! Vi vill nu bl.a. införliva mer hälsoaspekter i manifestet.

*POFF* Du har nu blivit statsminister (eller livsmedelsminister som vi ju fortfarande hoppas ska införas) – säg ett beslut som du kommer ta.

Då blir mitt beslut att ta fram en livsmedelspolitik som är mer fokuserad än den breda jordbruks- och landsbygdspolitiken och gäller för hela Sverige. Denna kommer såklart att fokusera på en nationell livsmedelsstrategi men också se över hur man arbetar med livsmedelsfrågor i Bryssel.

Vilken är din favoritprodukt i butikshyllan?

Det är jättesvårt att svara på! Jag började fundera på vad jag alltid har hemma och alltid köper, och då landar jag i ägg, mejeriprodukter och mjöl. Samtidigt älskar jag det frysta sortimentet och det otroliga skafferi som finns där – även om det är lite förbisett. SÅ jag svarar frysta grönsaker – ärtor, spenat och mycket mer! Det är prisvärt, alltid i säsong och bibehåller färskheten. Mina tre barn gillar det också så då vinner det frysta sortimentet!

Vem är din förebild (personligt och/eller professionellt) och varför?

Alltid utmanande att peka ut en person. Men någon jag ändå vill skicka in är Jan Eliasson. Jag upplever honom som evigt engagerad! Han är alltid alert, skarp, intellektuell och à jour! Så han är en förebild i aspekten att aldrig luta sig tillbaka.

Så här när vi precis kommit ur påskhelgerna – vilken är din favoriträtt eller -produkt på påskbordet?

Förutom den klassiska sillen och laxen? Jag är uppvuxen i norra Sverige med mammas lammstek och gräddsås i påsktider. Påskalammet har därför varit en tung tradition under hela min uppväxt och är det fortfarande. I år tänkte vi dock experimentera lite och köra mer libanesisk stil snarare än den traditionella lammsteken.

Vad vill du hälsa våra Kortfattat-läsare?

Jag kan ju hälsa att ni också är välkomna att hålla koll på Livsmedelsföretagens nyhetsbrev. Särskilt bra om man är intresserad av att få insikt i vad som händer i Bryssel, aktuell lagstiftning och andra viktiga nyheter. Tips tips!


Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!

Eva Eriksson
Seniorkonsult

E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn