Laddar Laddar innehåll ...

Läsning för hängmattan: Silicon Valley satsar på livsmedel

Sommarledigheten närmar sig och det innebär tid för avkoppling, men också tid för att fundera på strategiska frågor. I sommarens sista Kortfattat har vi samlat några trender från USA som ger en fingervisning om vart livsmedelsbranschen är på väg.

Labb

Silicon Valley har länge varit känd för sina IT-innovationer, men i takt med att befolkning ökar och naturförutsättningar för jordbruk försämras i många länder har det börjat dyka upp allt fler företag som satsar på innovationer som förändrar vårt sätt att producera och konsumera mat. I entreprenörernas fotspår följer riskkapitalet, och idag investerar flera stora amerikanska riskkapitalister i företag som kan skapa en mer resurseffektiv livsmedelsproduktion. Macklean har valt ut två trender och en bubblare från den amerikanska marknaden som är värda att hålla ögonen på.

1. Vegetabiliska animaliesubstitut
Att en vegetabilisk kost är mer resurseffektiv och mer hälsosam vet de flesta av oss, men hur får man köttälskarna att avstå från biffen? Genom att få grönsakerna att smaka som kött, är svaret från ett flertal företag som försöker utveckla så väl vegetabiliska köttsubstitut som ersättningar av andra animaliska produkter som ägg och ost. Målet är att hitta lösningar som är så attraktiva att produkterna inte upplevs som sämre substitut, utan lyckas locka den stora massan.

I laboriatoriet på företag som Impossible Foods, Beyond Meat och Hampton Creek försöker man nu förstå kemin som får en köttbit eller en ost att smaka och kännas som de gör. Planen är sedan att hitta motsvarande kemiska strukturer i vegetabilier och sätta samman en produkt som imiterar animaliska produkters egenskaper. Det handlar alltså inte om att odla kött, utan om att sätta samman vegetabiliskt material på ett sätt som efterliknar animaliska produkter.

2. Indoor agriculture
Jordbruk som sker inomhus är ett område där det just nu sker stora investeringar. Industrin som omfattar allt från odling av fisk på land och till vertikal odling i näringslösningar uppskattas uppgå till över 500 miljoner dollar bara i USA. Några av fördelarna med inomhusjordbruk är att det erbjuder en kontrollerad miljö vilket bland annat gör det möjligt att noggrant följa upp odlingen genom big data-lösningar, men även möjligt att anpassa produktionen för specifika kundbehov. Nu utvecklas till exempel UV-strålningsteknik som gör det möjligt att smaksätta plantor strax innan de skördas.

Inomhusjordbruket utvecklas för närvarande åt två olika håll: å ena sidan utvecklas megaanläggningar med en hög grad av automatisering och teknikanvändning, å andra sidan utvecklas lösningar som passar för hemmabruk eller i restauranger. Ett exempel på den första trenden är företaget AeroFarms som för närvarande bygger världens största vertikala odlingsanläggning med hjälp av aeroponikteknologi, medan ett exempel på den andra trenden är Grove Labs som skapat en akvaponiklösning för odling i hemmiljö.

Bubblare: Näringsersättningar istället för mat
I science fiction har det länge spekulerats om piller och näringslösningar som ska ersätta mat. Nu finns en kommersiell produkt som påstås kunna ersätta en människas hela näringsbehov, till skillnad från exempelvis bantningsdrycker och kosttillskott som enbart fungerar som komplement. Produkten Soylent har lånat sitt namn från just en science fiction-roman och erbjuder konsumenter en prenumerationslösning där en komplett måltidsdryck kostar runt 3 dollar. Grundaren Rob Rhinehart ser produkten främst som ett sätt att underlätta livet, men erkänner att han då och då ”rekreationsäter” när han vill njuta av riktig mat.

 

Vill du veta mer om trender inom produktion och konsumtion av livsmedel?

Ronja Boije

 

Ronja Boije

Konsult
e-post: ronja.boije@macklean.se  
Telefon: 073-332 70 21
LinkedIn

Hälsotrend eller hälsohets?

Hälsotrenden har länge varit en av de mest dominerande konsumenttrenderna på livsmedelsmarknaden. Men kan det bli för mycket av det goda?

XS SM MD LG