Laddar Laddar innehåll ...

Nu släpps Insikter #7 med fokus på framtidens jord- och skogsbruk

I Mackleans senaste rapport blickar vi framåt och ser på hur jord- och skogsbruket kommer att utvecklas till 2030. På skogssidan finns det stor potential att använda skogsråvara till många fler ändamål än idag. I detta nummer av Kortfattat presenteras några av de framtida produkter som kommer öka i betydelse under de närmaste 15 åren.

Bild på träd mot skyn

Till 2030 förväntas framför allt 6 typer av skogsbaserade produkter öka avsevärt i betydelse:

Kompositmaterial: Fibrer från skogsråvara har goda förutsättningar för att tillsammans med andra material skapa kompositlösningar med egenskaper som överträffar de som finns i dag. Några exempel på möjliga produkter för dessa material är motorhuvar och instrumentbrädor, biobaserad kolfiber i flygplan och underhållsfria golv med en blandning av plast och träfibrer.

Textiler från skogsråvara: Globalt har vi nått det som många kallar ”peak cotton”, vilket innebär att det är svårt att öka produktionen av bomull. Detta leder till stora behov att skapa textiler från alternativa källor. Redan idag finns en betydande produktion av viskos från restprodukter vid massatillverkning, men skogsbaserade textiler är bara i början av sin utveckling och vi kommer få se textiler med exempelvis antibakteriella och vattenavvisande egenskaper.

Bioenergi: Skogen har enorm potential i form av både drivmedel, el och värme. Skogen kommer att öka i betydelse i el- och värmeproduktionen i takt med att konkurrensen om det avfall som idag används i fjärrvärmeverk ökar, men man kan även bli en storleverantör av förnybara drivmedel om rätt politiska incitament kommer på plats.

Gröna kemikalier: Biobaserade kemikalier har möjlighet att ersätta fossilbaserade dito eftersom biomassan innehåller nödvändiga kolkedjor. Exempel på områden med stor potential de kommande åren är nedbrytbara bioplaster för förpackningar och plastpåsar, konserveringsmedel och ytskikt till livsmedel och läkemedel samt färgämnen och rengöringsmedel.

Intelligenta förpackningar och hygienprodukter: Framtidens förpackningar och hygienprodukter kombinerar intelligens och kommunikation. De kan utrustas med tryckt elektronik och biosensorer som informerar om till exempel livsmedels hållbarhet eller patienters hälsostatus och därmed minska matsvinnet och effektivisera sjukvården. Snabbmatsförpackningar kommer kunna ändra form under tillagningsprocessen och hygienprodukter kan få antibakteriella egenskaper.

Flerbostadshus i trä: Att bygga hus i trä är inte något nytt, det nya som sker är att bygga stora och höga flerbostadshus i prefabricerade moduler för att effektivisera byggandet, sänka kostnaderna och använda förnybara material som även fungerar som effektiv kolsänka, ett smartare sätt att bygga helt enkelt. Med ett växande byggbehov i andra länder ger det dessutom en utmärkt exportmöjlighet av såväl kompetens som färdiga teknik- och bostadslösningar.

Vill du läsa mer om vilka nya produkter som jord och skog kommer att bidra med till 2030 och vilka kompetenser som krävs för att realisera potentialen? Ladda ner Insikter #7 Framtiden är grön >

Vill du veta mer eller har du kanske frågor kring rapporten? Tveka inte att kontakta Mikael Kruhsberg. 

Mikael Kruhsberg

 

Mikael Kruhsberg

VD och seniorkonsult
e-post: mikael.kruhsberg@macklean.se  
Telefon: 070-269 14 16
LinkedIn

Insikter #6 omslag

Insikter #6 - Fokus EMV

Rapporten fokuserar på den framtida utvecklingen av egna märkesvaror och vilka hot och affärsmöjligheter det innebär för livsmedelsleverantörer.

Läs mer och ladda ner >

Insikter #5 omslag

Insikter #5 - EKO: Logiskt eller ologiskt?

Det femte numret av Insikter visar att glappet i kedjan från konsumentens önskan till bondens verklighet innebär orealiserade affärsmöjligheter i alla led. 

Läs mer och ladda ner >

Insikter #4

Insikter #4 - Förnybar vinst i en ändlig värld

Rapporten diskuterar hur hållbarhetsarbetet utvecklats och vilka hållbarhetsfrågor som är viktigast för svensk livsmedelsindustri.

Läs mer och ladda ner > 

XS SM MD LG