Grönt och lönsamt är framgångsreceptet i Paradiset
Inför öppningen av Paradisets andra butik i Stockholm fick Macklean en pratstund med företagets grundare och VD Johannes Cullberg.
Airbnb och Uber har under de senaste åren blivit stora, globala spelare som har revolutionerat sina respektive branscher, till taxibolagens och hotellens förtret. Men idag är delningsekonomin bredare än så och utbudet av andra delningstjänster och -plattformar ökar lavinartat. Gemensamt för samtliga initiativ är att de genom digitala plattformar kopplar samman människor som vill dela resurser med de som vill ta del av dem. Delningstrenden har såväl ekonomiska som hållbarhetsmässiga fördelar, men handlar i mångt och mycket också om sociala aspekter och upplevelser. Detta gäller inte minst för mat och ätande.
I februari lanserade restaurangkoncernen Avenyfamiljen appen Airdine, och ett antal andra social dining-aktörer är precis i uppstartsfasen. En av dessa är Middag hos mig, startat av Magnus Åqvist som sedan länge drivit siterna statist.se och krogguiden.se. Enlig Magnus är den sociala aspekten den starkaste drivkraften bakom trenden.
- Många som deltar har såklart ett stort matintresse, men i grund och botten går man på de här middagarna för att man vill träffa människor. Om man vill sitta ensam kan man gå på en vanlig restaurang.
Konceptet liknar till viss del Airbnb och andra delningsplattformar men är i nuläget lite mer av ett annonsforum där värdar kan bjuda in till middag hemma hos sig och användare kan anmäla sitt intresse för att gå på middagen. Magnus pekar på att det här skapar en plattform för hobbykockar som inte har möjligheten att starta en egen restaurang, men samtidigt menar han att värdskapet inte är reserverat för matlagningsproffs.
- Vissa kanske är fantastiska på matlagning men helst står och gömmer sig i köket, medan andra framförallt vill umgås med sina gäster. Båda värdarna kan ju bjuda på en fantastisk upplevelse.
Magnus förklarar att man under den närmaste tiden kommer fortsätta testa konceptet i liten skala och samtidigt analysera hur man kan få fler att våga prova social dining-kulturen.
- Många tvekar fortfarande till att bjuda in människor de inte känner på middag. Jag tror det är bra att flera aktörer ger sig in på marknaden så att konceptet blir mer känt och accepterat.
Om social dining-plattformarna kommer revolutionera restaurangbranschen på samma sätt som föregångare inom delningsekonomin har gjort i sina respektive branscher återstår att se. Det är hur som helst tydligt att konsumenter söker nya sätt att konsumera och uppleva mat vilket öppnar upp för nya spännande tjänster och produkter inom livsmedelsindustrin.
Seniorkonsult
e-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070 744 06 66
LinkedIn