En svinn-dlande god jul från Macklean!

 

Det är julfestsäsong och du har troligen haft inbokat minst ett julbord med jobbet, vännerna eller familjen. Någon kanske har stått flera dagar i köket. Möjligen är allt löst med catering och restaurang. Oavsett har det resulterat i ett dignande julbord där du knappt ser den broderade julduken. Där finns mängder av sillar, lax i alla dess former – gravad, varmrökt, kallrökt och inkokt – skinka, syltor, patéer och mycket mer. Du som aldrig ens äter sylta, men det är ju en klassiker, självklart ska det finnas på julbordet. Efter timmar är frossandet klart och alla rullar hem. Kvar finns – oerhört mycket mat!

Att i dagsläget, med allt högre matpriser och inflationsuttunnade plånböcker, slänga mat blir bokstavligen att kasta pengar. Den väldigt grova men fingervisande siffran som organisationer som FAO brukar nämna angående matsvinn är att cirka 30 % av världens producerade mat för humankonsumtion går till spillo, antingen redan på gårds- och förädlingsnivå (food loss) eller i konsumtionsled hos handel, restaurang och slutkonsument (food waste). Detta varierar rent geografiskt, men också vilket livsmedel det handlar om. Om det fanns statistik på säsongsbaserat svinn i västvärlden skulle jag dock slå vad om att just juletid visar på en peak i matsvinnstrenden.

Det sker mycket på nationell nivå då både initiativ initieras och färdplaner tas fram för att minska matsvinnet. Även tjänster som Karma, Too Good To Go, Matsmart eller de små röda lapparna i dagligvaruhandeln som indikerar kort datum, är sådant som bidrar till minskat matsvinn. Men vi, som konsumenter och matlagare, kan också dra våra strån till stacken! Mycket handlar om en inställningsfråga och att ta bort det eventuella tabu som kan finnas att ta hem överbliven mat från restaurangbesöket. Likaså är det en utbildningsfråga om att gårdagens rester inte är skräp och dåligt. Titta – Lukta – Smaka är minsann den bästa devisen!

Och när det kommer till just julbordet så har vi ju en hel uppsjö av utmärka restråvaror som kan bli en delikatessmiddag! Den kokta potatisen blir utmärkt som smashed med lite riven julost ovanpå. Skinkan kan användas i allt från pyttipanna till pizzapålägg och paj. Och varför inte försöka sig på det halsbrytande experimentet att omvandla dagens sill och lax till morgondagens sushi? Som med så mycket annat är det bara fantasin som sätter gränsen. Är du på julbord med jobbet – fundera också om ni kan donera den överblivna julmaten till Svenska Kyrkan eller kanske arrangera ett restjulbord på lunchen?


Vi på Macklean vill med detta inspirera till att ta vara på all den goda maten som både svenska och andra bönder och livsmedelsproducenter har tagit fram åt oss. Och såklart också önska en riktigt god jul – ta hand om er!

Jenny Asplund
konsult

E-post: jenny.asplund@macklean.se
Telefon: 072-222 90 44
LinkedIn


 
Eva Erikssonnoreadme, noreadmore