Vegovågen – en outforskad möjlighet för livsmedelsföretag

 

Att äta vegetariskt eller veganskt har blivit vanligare de senaste åren, i takt med att köttets påverkan på hälsa och klimat diskuterats allt mer. Denna trend lär förstärkas ytterligare av den rapport WHO släppte förra veckan, som hävdar att processat kött som korv och bacon ökar risken för cancer. Vegovågen tycks vara här för att stanna och det skapar nya affärsmöjligheter på en relativt outforskad marknad.

Tecknen på att vegetariska och veganska alternativ är på uppgång är tydliga:

• Försäljningen av vegetariska alternativ till köttprodukter ökar kraftigt – hos Axfood var ökningen 40% och hos ICA 20% under 2014. Båda företagen har dessutom börjat tillverka substitutprodukter som säljs inom ramen för deras EMV-sortiment.

• Under 2014 startades tre tidskrifter fokuserade på vegetarisk kost: Magasinet Vego, Vegmat samt Vegourmet. Det har påverkat även traditionella mattidningar – till exempel hade Buffé ett vegetariskt temanummer tidigare i år. Även TV-mediet har hakat på och i vinter startar SVT:s vegetariska matlagningsprogram Vegorätt.

• I restaurangvärlden syns vegetariska satsningar både för att nå gourmander och den breda massan. Några exempel är Fotografiskas restaurang driven av stjärnkrögaren Paul Svensson, helveganska Green Room på Liseberg och IKEAs satsning på veganska grönsaksbullar.

Den ökade efterfrågan på vegetariska alternativ har inneburit ett ökat utbud av proteinrika vegoprodukter. På den amerikanska marknaden sker till exempel stora satsningar på att ta fram vegetariska produkter som till smaken imiterar kött, ägg eller mjölk (mer om detta kan du läsa i ett tidigare nyhet). Även i Sverige har det på senare tid startat ett antal företag som vill haka på trenden:

• Anamma, med produktion i Simrishamn, är den största producenten av vegetarisk köttersättning i Sverige. Produktutbudet är helt veganskt och återfinns uteslutande i frysdisken.

• Astrid och Aporna startade som en butik med försäljning av veganska produkter, men har sedan några år tillbaka även egen tillverkning. Utbudet är stort och innefattar allt från ost och annat pålägg till veganska varianter av julskinka, bacon och korv.

• Food for Progress (vinnare av Livsmedelspriset 2015) är mest kända för sin produkt Oumph!, en vegansk, sojabaserad råvara som tagits fram med ambitionen att tilltala även den mest inbitne köttätare. Oumph! har mottagits väl av marknaden och serveras numera bland annat på restaurangkedjan O’Learys.

Trots dessa tecken på att trenden tar fart, är den vegetariska och veganska marknaden fortfarande relativt outvecklad och många affärsmöjligheter är outforskade. Till exempel är utbudet av såväl svenska som ekologiska vegoprodukter tämligen begränsat, och givet målgruppen borde båda dessa marknadssegment ha stor potential. Vegovågen tycks inte avta inom en överskådlig framtid, och för svenska livsmedelsföretag som lyckas kapitalisera på trenden finns goda möjligheter till tillväxt.

Sojabaserade Oumph! är ett exempel på en vegoprodukt vars målgrupp inkluderar såväl vegetarianer som köttätare. Foto: Food for Progress

Sojabaserade Oumph! är ett exempel på en vegoprodukt vars målgrupp inkluderar såväl vegetarianer som köttätare. Foto: Food for Progress

Hur möter ni vegotrenden?
Vill du veta mer om vegotrenden eller andra trender som påverkar konsumenternas efterfrågan? Macklean håller regelbundet föreläsningar om trender på livsmedelsmarknaden. Om ni är intresserad av en föreläsning så är ni välkomna att kontakta oss!

 
Eva Eriksson