Insekter – måste man äta dem?

 

När insekter nämns i livsmedelssammanhang kommer denna fråga snabbt upp. Svaret är ”Nej, det måste vi inte om vi inte vill” för det finns så många andra intressanta användningsområden. Insekter är utmärkt som protein i t ex djurfoder, både för produktionsdjur och sällskapsdjur. Ur insekterna kan också värdefull olja utvinnas, som är ett mer hållbart alternativ till palmkärnolja eller kokosolja. Insektsavfallet frass är utmärkt som gödningsmedel.   

Det pågår flera spännande insektsinitiativ här i Norden, bl a NovaPro. Företaget fokuserar på cirkulär djurfoderproduktion, med syfte att ersätta fiskmjöl och sojabönor i djurfoder med ett insektsbaserat protein. Man har en modell där man samarbetar med lantbrukare för att etablera insektsuppfödningsenheter på gården. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för lantbruk att använda restavfall för att mata insekterna, som sedan bearbetas och blir ingrediens i djurfoder. 

Rang-Sells. I samarbete med projektet Framtidens Foder (initierat av Axfoundation och SLU) har en demonstrationsanläggning byggts i Orsa för att undersöka om det går att skala upp en teknik för att skapa ett insektsprotein från matavfall och som sedan kan användas till djurfoder.  

Finska Volare odlar insekter baserat på restströmmar och producerar ingredienser för fiskfoder, djurfoder, jordbruk och kemiska tillämpningar. Bolaget satsar offensivt på både hemmamarknaden men även på export i större skala.  

Samtliga dessa initiativ baseras på svart soldatfluga. Man kan även odla mjölmask som svenska Tebrito satsade på och som lämpar sig bättre för humankonsumtion. Även syrsa fungerar bra för humankonsumtion – något som svensk-thailändska företaget Altimate nutrition har utforskat i sina proteinbars.  

Ja – möjligheterna med insekter är oändliga men första steget är kanske att utnyttja denna proteinresurs främst till djurfoder och ta vara på restprodukterna till gödning. Detta skulle ge ett rejält lyft för att öka mängden hållbara proteiner och hållbar gödning i olika delar av livsmedelsproduktionen.


Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!

Eva Eriksson
SeniorKonsult

E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn