Energikrisen och valet

 

En orolig omvärld och kraftiga prisuppgångar har under året haft en stor påverkan på flera delar av samhället, inte minst livsmedelskedjan. Primärproduktionen har påverkats med högre priser på insatsvaror såsom konstgödsel och drivmedel, medan livsmedelsindustrins produktionskostnader har setts öka till följd av skenande elpriser. Prishöjningarnas betydelse för Sveriges livsmedelsföretagare är stor menar Björn Hellman, VD på Livsmedelsföretagen, som beskriver en vardag av samtal med desperata medlemmar som drabbats av situationen.


Elprisets inverkan har varit och kommer fortsätta vara ojämn, något som beror på den geografiska lokaliseringen av den som konsumerar elen. Orsakssambandet grundar sig i dagens geografiska snedfördelning mellan produktion och konsumtion vilket förstärkts av de senaste årens nedstängningar av kärnkraftsreaktorer i de södra elområdena. Detta har i senare led påverkat överföringskapaciteten mellan norr och söder negativt, vilket i sin tur resulterat i procentuella prisskillnader på över 200% mellan elområde 1 och 4 under 2022.

Medelpris öre/kWh ink. moms i i olika elområden 2020-2022 (Källa: Eon.se)

För livsmedelsproducenterna i landets södra delar (elområde 3 och 4) slår effektbristen, med påföljande elprisuppgångar, hårt mot såväl företagens lönsamhet som deras konkurrenskraft mot aktörer i norr. Representanter för bland annat Lyckeby Starch, Pågen, GroPro och Smurfit Kappa har gått samman för visa på effektbristen och elprisuppgångarnas påverkan på energiintensiva industriföretag i elområde 4. Företagen beskriver en alarmerande situation som inte bara kommer leda till fortsatta prishöjningar på livsmedel utan i yttersta fall också kan utvecklas till att slå ut och flytta den skånska energiintensiva produktionen. Uppropet har givit uppmärksamhet till den akuta situationen och genererat möten med både landshövdingen och Finansministern Mikael Damberg. För att verkligen bromsa och stävja utvecklingen efterlyser Bengt Persson, VD för GroPro, omedelbara insatser med syfte att jämna ut prisskillnaderna mellan norr och söder och förslår därför att Svenska Kraftnät ska öka mothandeln mellan elområdena.

Samtidigt som det blir allt klarare att vi är mitt uppe i en energikris utan ett tydligt slut står vi inför ett stundande val där väljaren sätter den energipolitiska frågan högt på dagordningen. En stabil tillgång på prisvärd energi är något inte bara livsmedelsföretag efterfrågar. Energipolitiken, likt partipolitiken, är inför valet uppdelad i två block där en specifik fråga i synnerhet skiljer dem åt – kärnkraftsfokus eller förnyelsebart fokus. Det högra blocket ställer sig i detta positiv till kärnkraften samtidigt som de problematiserar kring utveckling av oplanerbar förnyelsebar energi. Vänsterblocket, å sin sida, lyfter i stället fram förnyelsebara energikällor och mer havsbaserad vindkraft. Skillnaderna mellan de två blockens energipolitik tydliggör att det i Sverige idag saknas en energipolitisk enighet vilket energiindustrins branschorganisation, Energiföretagen, har synliggjort som ett av de största behoven för en bättre energisituation tillsammans med energipolitisk långsiktighet.

Vad lösningen på den rådande energikrisen är och hur vi ska kunna ta oss ur den är i dagsläget oklart men som Winston Churchill en gång sa never let a good crisis go to waste. Låt oss i stället komma ur krisen med en energipolitik mer anpassad för det rådande århundrandet och  för en framtidssäkrad livsmedelsproduktion.


Energikrisen har drabbat oss alla. Behöver du hjälp med att tackla fortsatt höga energipriser eller funderar ni på er krisberedskap inför framtida okända problem. Vi på Macklean har stor erfarenhet från att se helheten vid riskanalys och tillsammans kan vi formulera tydliga strategiska mål för att minska er utsatthet inför fortsatt höga energipriser och andra potentiella kriser.


 
Eva Erikssonnoreadme, noreadmore